Linképítés alapjai

Mitől lesz jó minőségű egy backlink?

havi díjas keresőoptimalizálás

Továbbra is az egyik leghatékonyabb módja a keresőmotorok rangsorolásának javításának, ha visszamutató hivatkozásokat (más néven külső hivatkozásokat) szerez a webhelyére más webhelyekről.

De nem minden backlinket értékelnek egyformán.

A felhatalmazással rendelkező webhelyekről származó jó minőségű visszamutatók maroknyi mennyisége jelentősen javíthatja a SEO előrehaladását . Ugyanakkor a több tucat rossz minőségű link kis különbséget jelenthet, vagy akár negatív hatással is járhat, ha spamnek minősülnek.

Vizsgáljuk meg tehát, mitől jó minőségű backlink, és letöltheti ingyenes ellenőrzőlistánkat is, hogy megtudja, hogyan lehet minőségi visszamutató linkeket szerezni a tartalomhoz.

Ebben a blogban a következőkről lesz szó:

  • A visszacsatolás három szintje
  • Mi a jó minőségű backlinkek három alapvető eleme?
  • Mi az a Rel Link attribútum?
  • Milyen mutatók utánozzák a PageRank-ot?
  • Hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a relevancia és a hírnév között

A visszamutató linkek három szintje

A Google szemében a backlinkeknek három szintje van: gyenge minőségű, közepes minőségű és jó minőségű.

Szigorúan véve a Google az alacsony minőségű visszamutató linkeket spamnek minősíti. Ezek olyan backlinkek, amelyeket hamis módon hoztak létre, hogy megjátsszák a rendszert, és ellentétesek a Google irányelveivel.

A közepes minőségű hivatkozások értéket kínálnak, és könnyebben elérhetők, mint a jó minőségű hivatkozások. A jó minőségű linkek adják a legtöbb értéket, de nehezebb elérni őket, mert gyakran a szerkesztői szabványok sokkal magasabbak.

Mi a jó minőségű backlinkek három alapvető eleme?

Az, hogy mitől lesz jó minőségű backlink, szubjektív. Senki sem tudja biztosan, hogyan mérik ezeket a keresőmotorok, de a legtöbb SEO szakértő három alapvető elemben egyetért.

1: A visszamutató linkeknek természetesnek kell lenniük

A visszamutató linkeknek természetesnek kell lenniük, és ahol a webhely tulajdonosa úgy dönt, hogy hivatkozik az Ön webhelyére, mert az értéket biztosít olvasóinak, és NEM azért, mert Ön fizetett nekik, vagy más módon próbálta manipulálni őket.

Ez a természetes megközelítés a backlink „megszerzésének” példája.

Ez különbözik a természetellenes linkektől, ahol általában az a cél, hogy a keresőmotorokat becsapják, és elhiggyék, hogy egy webhelynek jobb a hírneve, mint amilyen valójában.

Ha a Google úgy véli, hogy egy backlink természetellenes vagy spam jellegű, a Google először figyelmen kívül hagyhatja azt, és ismétlődő jogsértések esetén megbünteti a webhelyet, és visszasorolja a keresőmotor eredményei között.

2: A visszamutató linkeknek jó hírűnek kell lenniük

Amellett, hogy természetesek, a backlinkeknek jó hírűnek kell lenniük.

A modern keresőmotorok társadalmi bizonyítékot keresnek a weboldalak hitelességére vonatkozóan. A Google saját PageRank algoritmussal rendelkezik, amely méri a weboldalak fontosságát és hírnevét. 

Íme a Google definíciója:

A PageRank úgy működik, hogy megszámolja az oldalra mutató linkek számát és minőségét, hogy meghatározza a webhely fontosságának hozzávetőleges becslését. A mögöttes feltételezés az, hogy a fontosabb webhelyek valószínűleg több hivatkozást kapnak más webhelyekről.

Tehát minél magasabb a visszamutató hivatkozások száma, és ami még fontosabb, minél jobb minőségűek egy weboldal, annál nagyobb az esélye annak, hogy a versenyképes kulcsszavak között rangsoroljon.

A Google korábban a PageRank mérőszámát adta meg, és ez egy durva becslést számított ki egy weboldal hírnevére vonatkozóan. A Google leállította ezt, mert a spamküldők pénznemként használták vissza linkek vásárlására, ami ellentétes a Google irányelveivel.

Tehát gondoljon a PageRank-ra algoritmusként vagy fogalomként, és ne mérőszámként.

Mi az a Rel Link attribútum?

Nos, miközben a keresőmotor hírnevéről beszélünk, szeretném lefedni a „rel attribútumot”, és ezt hozzá lehet adni egy HTML hivatkozáshoz.

Alapértelmezés szerint a normál HTML-hivatkozások nem rendelkeznek rel attribútummal, és ez azt jelenti, hogy a keresőmotorok átadhatják a PageRank értéket egyik oldalról a másikra.

A rel attribútumban értékeket tartalmazó HTML-hivatkozások azonban gyakran nem adják át a keresőmotor hírnevét, vagy legalábbis nem adják át a teljes lehetséges mennyiséget.

Ezek közé tartozik a „szponzorált” rel attribútum, az „ugc” (felhasználó által generált tartalom) rel attribútum és a „nofollow” rel attribútum. Korábban a nofollow attribútum a felhasználók által generált tartalmakra és a szponzorált linkekre is vonatkozott.

Azzal, hogy nofollow attribútumot adott egy linkhez, arra utasította a keresőmotorokat, hogy ne adjanak át semmilyen keresőmotor hírnevet, ami biztosítja az oldal rangsorolását. A nofollowed hivatkozásokat NEM használták feltérképezésre vagy indexelésre. 

A Google frissítése után azonban a Google hozzáadta a „sponsored” és az „ugc” rel attribútumokat a meglévő „nofollow” attribútumhoz. A Google pedig azt mondta, hogy mostantól mindhárom tippként használható feltérképezéshez, indexeléshez és rangsoroláshoz.

Ennek ellenére azt gyanítom, hogy a „nofollow” és a „szponzorált” attribútumok (legtöbbször) nem segítenek a keresőmotorok rangsorolásában, és a kereső még mindig nem dönti el, hogy az „ugc” hivatkozások (pl. blog- vagy fórumhozzászólások) megteszik-e bármelyik eredményt.

Tehát hogyan ellenőrizheti, hogy egy hivatkozásnak van-e rel attribútuma?

A Google Chrome-ban kattintson a jobb gombbal egy hivatkozásra, és kattintson az „Ellenőrzés” gombra. Ez felfedi a HTML-t és azt, hogy van-e rel attribútum vagy sem.

Nyugodtan mondhatjuk; jobb, ha vannak visszamutató linkek a rel attribútum nélkül. Ez azért van így, mert nagyobb valószínűséggel múlják át a keresőmotor hírnevét, és néha az ilyen típusú visszamutató hivatkozásokat „dofollow” linkeknek nevezik.

Milyen mutatók utánozzák a PageRank-ot?

A Moz rendelkezik egy Page Authority vagy PA pontszámmal, amelyet úgy írnak le, mint előrejelzést arról, hogy egy adott oldal milyen helyen fog helyezkedni a keresőmotorok eredményoldalain (SERP).

A PA metrikát a Moz Link Explorer eszközével érheti el.

Hasonlóképpen, az Ahrefs rendelkezik URL-értékeléssel vagy UR-pontszámmal. Ezt úgy írják le, mint a cél URL backlink profiljának erősségét és annak valószínűségét, hogy az URL előkelő helyen szerepeljen a Google-ban.

Az UR-mutatót az Ahrefs’ Backlink Checker használatával érheti el.

Mindkettő hasonló mérőszám, és a PageRank-ot utánozza. Egy 1-től 100-ig terjedő logaritmikus skálán mérik őket, ahol a magasabb pontszámok nagyobb rangsorolási képességnek felelnek meg.

Tehát a magasabb PageRank pontszámmal rendelkező és a „rel attribútum” nélküli backlinkek nagyobb hírnevet szereznek, és növelik az oldal rangsorolási képességét. Bár a Google már nem biztosít PageRank mérőszámot, a Moz és az Ahrefs ingyenes mérőszámok, amelyek segítségével utánozhatja a viselkedését.

3: A visszamutató hivatkozásoknak relevánsnak kell lenniük

A harmadik alapvető eleme annak, ami jó minőségű backlinket tesz lehetővé, az, hogy relevánsak legyenek.

De mit jelent ez?

Nos, hasonlóan ahhoz, ahogy a keresőmotor figyelmet fordít egy domain és egy backlink oldalának hírnevére, hasonló folyamatot követnek a relevancia szempontjából. A keresőmotorok felülvizsgálják a backlink oldalának és domainjének relevanciáját.

Most képzeljük el, hogy Ön egy topseller.hu online webhelyet üzemeltet. Az Ön által jegyzett cikk neve „Étkészlet választása, mire ügyeljünk.

Ha webhelye blogbejegyzésként szerepelt egy üzleti hírportálon, és az étkészletről szólna, akkor az oldal linkjének relevanciája segítene az oldalának.

Tehát, maradva a topseller.hu példánál, nézzük meg azt az oldalt, amely az Ön webhelyére mutat.

Az étkészlethez kapcsolódik a „kettő teljes szett” horgonyszöveggel.

A horgonyszövegben használt szavak megválasztása azért fontos, mert elmondja az olvasónak, hogy a linkelt oldal miről szól, de ami még fontosabb a SEO szempontjából, a keresőmotorok relevanciajelzésként használják a hivatkozott oldal rangsorolásakor.

Tehát ebben az esetben, mivel a horgonyszöveg „kettő teljes szett”, ez lendületet ad az oldalának az „étkészlet” témakör kulcsszavaihoz.

Hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a relevancia és a hírnév között

Ha pl. tudjuk, hogy alacsony a domain relevanciája, amely az oldalunkra mutató linket tartalmazza, és el tudjuk képzelni, hogy a hírnévmutatói is alacsonyak vagy átlagosak, akkor ettől az már rossz backlink lesz?

Nos, az a tény, hogy nem jelöli be az összes négyzetet, azt jelenti, hogy nem tökéletes backlink, de irreális elvárni, hogy minden backlink jó minőségű legyen.

De ez a visszacsatolás segít valamit, és segít?

Nos, ez egy természetes backlink, ami azt jelenti, hogy nem rontja a keresőmotor hírnevét, és természetesen nem is rossz backlink.

Annak ellenére, hogy az üzleti hírek tartománya nem különösebben releváns, az oldal tartalma igen, tehát átad némi relevanciát.

Ráadásul bár a backlink oldal- és domain hírneve viszonylag alacsony a konyha témában, minden apróság segít, és ez tovább növeli a backlink profilját.

Tehát ez a visszacsatolás alacsony, közepes vagy jó minőségű?

Számomra ez egy közepes minőségű backlink, és talán a közepes alsó végén.

Nem jó minőségű, mert a domain nem rendkívül releváns vagy mérvadó. Nem rossz minőségű, mert nem sérti a Google webmesteri irányelveit.

Következtetés: Mitől lesz egy jó minőségű backlink?

Összefoglalva, a jó minőségű backlink természetes, jó hírű és nagyon releváns. Bár a jó minőségű backlinkek adják át a legtöbb értéket, a közepes minőségű hivatkozások révén továbbra is jó lendületet kaphat, és mindenáron el akarja kerülni az alacsony minőségű/spam jellegű linkeket. 

A SEO szakértő növeli a forgalmát és a leadeket

A keresőmarketing az egyik leginkább keresett tevékenység az ügyfelek számára az online láthatóság és a forgalom növelése érdekében. Foglalja le helyét még ma!

Ajánlatot kérek!